Z6_PPGAHG8001C6B0QP77BB1I2O17
Z7_PPGAHG800PTQ60QP77PFS12KV5

Почетни граждани

Дата на публикуване: 18.08.2020
Последна актуализация: 09.06.2021

Община Белоградчик удостоява със званието "Почетни граждани" и връчва специално изработени плакети с герба на общината.

"Почетен гражданин" се определя с решение от Общински съвет Белоградчик съгласно Наредбата за символиката и отличията на Община Белоградчик. Удостояват се със званието на тържествена церемония на 29 юни (Петровден) - празник на град Белоградчик.

ПРОФ. Д-Р БОРИСЛАВ ВЪЛЧЕВ ТОШЕВ, ДХН
Роден през 1943 г. в Белоградчик. Завършва гимназия в родния си град. След което- Химическия факултет на СУ ”Св. Климент Охридски”. По-късно специализира термодинамика в Кралския институт по технология в Стокхолм, Швеция. Професор и преподавател по физикохимия и колоидна химия в Софийски университет, Шуменски университет, Пловдивски университет и Благоевградски университет. Бивш зам. Министър на образованието и науката, ресор „висше образование”.
Почетен гражданин на община Белоградчик от 2014 г.
 

АКАД. ПРОФ. Д-Р ВЕСЕЛИН БОРИСОВ, ДМН
Р
оден през 1939 г. в село Скомля. Завършва гимназия в град Белоградчик, след което-медицина в Медицински университет – София. 
Български медик, професор, академик, експерт по социална медицина, стратегически здравен мениджмънт и обществено здраве, историк на медицината и доктор на медицинските науки. 
Почетен гражданин на община Белоградчик от 2015 г.

ПРОФ. Д-Р ИНЖ. ВИДЕН ИЛИЕВ ТАБАКОВ 
Роден през 1919 г. в с. Стакевци, община Белоградчик. Завършва средното си образование във Видинска Мъжката гимназия „Цар Симеон Велики“. 
Български и американски авиоинженер, учен и специалист по космическа техника и ракетни двигатели, асистент на Вернер фон Браун  и участник в екипите, осигуряващи безопасността на полетите на ракетите „Сатурн” и космическите кораби „Аполо”. Над 45 години - един от изявените и активни изследователи на НАСА
Професор по космическо инженерство в университета в Синсинати, Охайо, САЩ.
Умира на 6 юни 2015 г. в САЩ.  
Посмъртно е удостоен със званието Почетен гражданин на община Белоградчик от 2020 г. 

АКАД. ПЛАМЕН КАРТАЛОВ 
Роден през 1948 г. в гр. Добрич. Завършва Държавната музикална академия, по-късно специализира оперна режисура в Германия и кинорежисура в Националната академия за театрално и филмово изкуство в София. Директор на Софийската опера и балет. Новатор в откриване и овладяване на нови сцени на открито, развиващи  традицията в оперения туризъм. 
През 2016 г.  Маестрото поставя началото на Летен фестивал „Опера на върховете - Белоградчишки скали“. От тогава всяка година в няколко дни крепостта „Калето”, пещера „Магурата” и Летен театър „Гъбите” в Белоградчик се превръщат в сцена за музикално-балетните спектакли на трупата, привличайки стотици почитатели на класическото изкуство. 
Акад. Карталов е носител на десетки национални и международни награди. Почетен гражданин на община Белоградчик от 2020 г.

АНГЕЛ ДЖУНИНСКИ 
Роден през 1946г. в с. Чупрене.  Завършва Музикално училище „Любомир Пипков” – София. След което, музикална педагогика и дирижиране в Академия за музикално, танцово и изобразително изкуство "Проф. Асен Диамандиев", гр. Пловдив. Учител по музика в СУ „Христо Ботев”, Белоградчик. През 1979 г. създава, организира и ръководи Музикална школа и Младежки духов оркестър – Белоградчик.
Диригент на Духовия оркестър и до момента. С Оркестъра участва и е награждаван в редица национални и международни фестивали. През 2019 г. Министерство на културата го награждава със сребърен почетен знак „Πeчaт нa Цap Симеон Beлиĸи“ зa пpинoc в paзвитиeтo и популяризирането нa бългapcĸaтa ĸyлтypa и изĸycтвo. Почетен гражданин на община Белоградчик от 2020 г.

 

https://www.livechatalternative.com/