Z6_PPGAHG8001C6B0QP77BB1I2C66
Z7_PPGAHG8001LQD0Q5EB3TVQ1MD6

Храмов празник в село Салаш

Дата на публикуване: 15.08.2023
Последна актуализация: 15.08.2023

Жители и гости на село Салаш се събраха в деня на Голяма Богородица, за да честват празника на местния храм „Успение на Пресвета Богородица”. Храмът е завършен през 1843 г. и тази година се навършват 180 години от освещаването на църквата. Гости на събитието бяха Борис Николов - кмет на община Белоградчик и иконом Рафаил - архиерейски наместник на Белоградчишка духовна околия.
Събитието бе открито с празничен водосвет за здраве и благоденствие отслужен от отец Рафаил. В своята проповед той сподели пред събралите се хора детайли от живота и успението на Богородица. 
Иконом Рафаил освети и курбана, приготвен по случай празника на храма.
Г-н Б. Николов отправи поздрав към присъстващите и наблегна как подобни прекрасни начинания се правят в малко села, но Салаш винаги е от онези, които се изявяват най-често. Той благодари на организаторите и спонсорите, пожела на всички здраве и благоденствие, както и да продължават да намират поводи, които да ги събират на едно място.
Поздрав по случай празника поднесе и кметския наместник на с. Салаш - Румяна Алексиева. За следващата година желание за спонсорство бе изявено от Николай Кръчков. 
Даниела Иванова - библиотекар в местното читалище поздрави всички жители и гости на селото: „Нека в този празничен ден преосмислим християнските добродетели, да станем още по-добри и да си пожелаем здраве, щастие и дълголетие за години напред.” Тя благодари и на дарителите за курбана тази година - семейството на Росица и Емил Миланови и на техните деца, които живеят в Канада, но всяко лято се връщат в родното село.
Малката Ема се изяви със стихотворението „Родна стряха”, за което получи заслужени аплодисменти. Бяха разказани и истории от миналото, както и интересни предания за празника. Изви се и традиционно хоро, в което участие взеха малки и големи.
Тази година на празника присъстваха и специалисти от Регионална библиотека „Михалаки Георгиев” с тяхната подвижна библиотека.

Пресслужба на община Белоградчик