Z6_PPGAHG8001C6B0QP77BB1I2C66
Z7_PPGAHG8001LQD0Q5EB3TVQ1MD6

Откриване на новата учебна година в Белоградчик

Дата на публикуване: 15.09.2023
Последна актуализация: 15.09.2023

Тържествено бе поставено началото на новата учебна година в трите училища на територията на община Белоградчик. В НУ „Васил Левски”, СУ „Христо Ботев” и ОУ „Васил Априлов” в с. Рабиша през учебната 2023/2024 г. ще се обучават около 500 ученици. Първокласниците, които за първи път ще прекрачат прага на началното училище тази година са 34. В пети клас децата са 41, а общият брой на учениците в СУ „Христо Ботев” е 313.
По традиция тържествата навсякъде започнаха с издигане на националния флаг. Гости бяха Борис Николов – кмет на Община Белоградчик, Боян Минков – председател на Общински съвет, Златан Златанов – представител на Община Белоградчик, Галя Лозанова – директор на дирекция „Закрила на детето”, Илияна Веселинова – директор на дирекция „Социално подпомагане” и Наталия Милкова – председател на Обществения съвет към НУ „Васил Левски”. Бяха получени и поздравителни адреси от Иво Атанасов – областен управител на Област Видин, Веселка Асенова – началник на РУО – Видин и Любен Иванов – народен представител в 49-то Народно събрание.
В НУ „Васил Левски” трепетът на най-малките бе най-осезаем. Училищният двор бе препълнен с нетърпеливи и усмихнати деца, държащи в ръце пъстроцветни букети и очакващи с трепет началото на едно ново приключение. Денят бе също толкова вълнуващ и за всички родители и учители. Илианка Панайотова – директор на училището се обърна към всички деца и им пожела да са здрави, упорити, послушни и да станат добри ученици. Тя призова да не се забравя, че училището е храм, в който се влиза с уважение и достойнство. В своя поздрав, кметът на общината – Борис Николов, каза: „Просперитетът на един народ зависи от качественото образование. Ролята на нашите педагози е не само да обучават, но и да възпитават. Убеден съм, че те ще надградят възпитателния елемент, който вече е поставен от родителите. Пожелавам на добър час през новата учебна година!” Г-н Николов подари на първокласниците и децата от подготвителните групи книжки с български народни приказки, чиито поуки ще могат да ги съпътстват през целия им живот.
Началото на учебната година в СУ „Христо Ботев” бе поставено с водосвет отслужен от иконом Рафаил - архиерейски наместник на Белоградчишка духовна околия. В своята реч, иконом Рафаил призова учениците да не пропиляват своето време, а да се обучават, така че да не съжаляват за пропуснатите възможности. Директорът на училището – Цветан Михайлов се обърна към всички събрали се с думите: „Скъпи ученици, бъдете любопитни и търсещи, упорити и последователни. Стремете се да сте етични и добри хора. Следвайте мечтите си и всеки ден работете за личностното си развитие. Да си пожелаем днес да имаме повече вяра в доброто, да не губим надежда, дори когато всичко изглежда безнадеждно. Но най-вече нека любовта в нашите делници и празници да е повече от омразата. На добър час на всички!” Тази година класни ръководители на петокласниците са Марияна Димитрова и Бисер Боянов.
Празничният петнадесети септември бе отбелязан и в Детска градина „Иглика” – Белоградчик, където тържествено се откри новата учебна година. Малчуганите поставиха началото на първия учебен ден с много радост, усмивки и смях като представиха пред родители и учители разнообразни песнички и стихове.
На добър час на всички ученици, учители и родители!

Пресслужба на община Белоградчик