Z6_PPGAHG8001C6B0QP77BB1I2C66
Z7_PPGAHG8001LQD0Q5EB3TVQ1MD6

В СУ „Христо Ботев” - Белоградчик тържествено бе открита паметна стена на поета -революционер

Дата на публикуване: 02.06.2023
Последна актуализация: 27.06.2023

В Деня на Ботев и на загиналите за свободата и независимостта на България в сградата на СУ „Христо Ботев” в град Белоградчик тържествено бе открит двуметров портрет на поета и революционер. 
Гости на тържественото откриване бяха Борис Николов – кмет на община Белоградчик, Боян Минков – председател на Общинския съвет, Негово Високопреосвещенство Видинския митрополит Даниил, иконом Рафаил - архиерейски наместник на Белоградчишка духовна околия, Веселка Асенова – началник на Регионално управление на образованието - Видин, директори на институции в град Белоградчик, директори на училища от област Видин, бивши директори и учители от СУ „Христо Ботев”. 
В своето слово Цветан Михайлов – директор на училището, изказа специална благодарност на Милена Иванова, чиято е първоначалната идея за изрисуването на портрета. Благодари и на Пенка Григорова, която е насочила ръководството към местната талантлива художничка Лилия Захаринова, както и на Здравка Бойкова – зам. директор на училището, за осъществената по възможно най-добрия начин идея. В заключение г-н Михайлов изказа своята почит към всички мъже и жени, които съзнателно са направили избора да тръгнат към смъртта в името на една велика кауза – свободата на България.
Акционерното дружество „Борика” е предоставило дигитализиран почерк на Христо Ботев, благодарение на което стиховете на стената са изписани с автентичен ръкопис.
Видинският митрополит Даниил поздрави всички с Деня на Ботев и призова да носим в сърцето си признателност и благодарност към нашите предшественици, които с цената на своята саможертва са извоювали свободата и независимостта на България.
Борис Николов честити патронния празник на гимназията и завърши с напомнянето, че „трудно се говори пред образа на този велик българин. Той е изрекъл много силни думи, но и е направил най-голямото геройство, което един човек може да стори в името на Родината“.
Тържествената програма продължи с изпълнение на Никол Любомирова от 6А клас, която представи първата творба на Христо Ботев – „Майце си”. След нея, ученици от танцовия състав към Детски комплекс изпълниха хората „Чичово” и „Право тракийско”. Мартино Милчев рецитира „Молитва от Ботев връх” на Матей Шопкин, за което получи бурни овации. Песента „Моя страна, моя България” изпълнена от Медина Махмуд от 7Б клас трогна всички присъстващи. Краят на програмата бе поставена с баладата на Ботев „Хаджи Димитър” в изпълнение на Никола Александров от 7А клас.

Пресслужба на община Белоградчик