Z6_PPGAHG8001C6B0QP77BB1I2C66
Z7_PPGAHG8001LQD0Q5EB3TVQ1MD6

146 години от Освобождението на Белоградчик

Дата на публикуване: 26.02.2024
Последна актуализация: 26.02.2024

Белоградчик отбеляза 146 години от своето Освобождение.

Денят започна с тържествено поднасяне на венци и цветя пред паметника на „Загиналите войни от войните“ на площад „Възраждане”. Венци и цветя бяха поднесени от Община Белоградчик, Общински съвет – Белоградчик, Исторически музей, клуб „Млади възрожденци” към СУ „Христо Ботев“ и Пенсионерски клуб „Мадона“.

След това в Художествена галерия „Вълчо Вълчев“ бяха представени две презентации свързани с Руско - Турската освободителна война и българските опълченци от град Белоградчик. В първата презентация направена от Даниел Дончев – уредник в Исторически музей, присъстващите имаха възможността да си припомнят събитията от 1877 и 1878 година. Втората презентация представена от Екатерина Каменова бе посветена на живота и делото на Тодор Илиев, който е бил Ботев четник и участник в боевете на Шипка и Шейново.

В своята реч Боян Минков – кмет на община Белоградчик накратко припомни на всички как се е стигнало до освобождението на града: „По онова време Белоградчик е бил една от ключовите турски крепости, в която е съсредоточен огромен гарнизон – това прави Белоградчишката крепост напрактика трудно превземаема. Няколко дни преди 25 февруари, Белоградчик е обгарден от всички страни от румънски войски с полковниците Кантили и Ангелеску. За щастие не се стига до сражение, а командващият крепостта Сюлейман ефенди очаква заповед от Одрин, за да предаде крепостта на войските, които са обградили града. Това се случва на 25 февруари на място, което е съвсем близо до нас и на което ще построим паметник, за да може следващата година на този ден там да отпразнуваме Освобождението на Белоградчик. На това място Сюлейман ефенди предава ключовете на крепостта на полковниците Кантили и Ангелеску, както и на сръбския майор Караджич, който оглавява казашка чета.“ Г-н Минков също така направи съобщението, че е взето решението в града да стартира изграждането не само на паметник на освободителите, но и паметници на Васил Левски и Христо Ботев.

Пресслужба на община Белоградчик

https://www.livechatalternative.com/