Z6_PPGAHG8001C6B0QP77BB1I2C66
Z7_PPGAHG8001LQD0Q5EB3TVQ1MD6

„За правда и човечност“ – изложба, посветена на живота и делото на Видински митрополит Неофит, беше открита в Белоградчик

Дата на публикуване: 10.03.2023
Последна актуализация: 10.03.2023

На 10 март се отбелязват 80 години от спасяването на българските евреи. По този случай в изложбената зала на Художествена галерия „Вълчо Вълчев“ - Белоградчик бе открита изложбата „За правда и човечност. Видински митрополит Неофит“. Изложбата се организира от Видинска света митрополия, Централен държавен архив и Държавен архив – Видин, със съдействието на община Белоградчик. Тя е посветена на личността на Видинския митрополит Неофит, като най-вече се набляга на приноса му за спасяването на българските евреи. Той е определен от Българската православна църква като „великан на българската духовност, държавност и олицетворение на патриотизъм и несломим дух“.
Видинският митрополит Неофит, като наместник-председател на Светия Синод от 1930 до 1944 г., играе важна роля за спасяването на българските евреи. През 2017 г. видния видински и всебългарски духовник дядо Неофит е отличен посмъртно с почетния знак на Организацията на евреите в България „Шалом”.
Изложбата посетиха г-н Борис Николов - кмет на община Белоградчик, г-н Росен Младенов - заместник-кмет на община Белоградчик, свещеноиконом Рафаил - архиерейски наместник на Белоградчишка духовна околия и г-н Боян Минков - председател на Общинския съвет.
Елена Джунинска - уредник, постави начало на изложбата. Думата бе дадена на г-жа Светлана Кръстева – директор на Държавен архив – Видин, която разказа повече за идеята и целите на изложбата. Тя запозна присъстващите с приноса на Видинския митрополит Неофит и за дейността на Светия Синод на Българската православна църква за спасяването на българските евреи. В завършек г-жа Кръстева отбеляза, че мисията на всяка религия е закрилата на онеправданите, не само на думи, но и на дела -  а представената изложба е посветена именно на тези дела.
Свещеноиконом Рафаил също направи кратко обръщение, в което обърна внимание, че на този ден във всички храмовете на Българската православна църква се отслужва молебен. Той също разказа в детайли интересни факти за Видинския митрополит Неофит.
Г-н Николов благодари на Видинска митрополия и Държавен архив – Видин за инициативата и издирвателската работа по изложба. Той обърна внимание и на отношението на българите преди 80 години, когато масово и обикновения човек е участвал в спасяването на българските евреи. В завършек Г-н Николов призова да помним миналите събития, да отдаваме почит и да не повтаряме грешките от миналото.

Пресслужба на община Белоградчик