Z6_PPGAHG8001C6B0QP77BB1I2C66
Z7_PPGAHG8001LQD0Q5EB3TVQ1MD6

Европейска нощ на музеите в Белоградчик

Дата на публикуване: 19.05.2023
Последна актуализация: 27.06.2023

Исторически музей Белоградчик отбеляза Международния ден и  Европейската нощ на музеите. Темата през 2023 г. е посветена на приноса на музеите върху устойчивото развитие. Международният ден на музеите – 18 май, се отбелязва вече 45 години и основната му цел е с разнообразни прояви да се повиши информираността на международната общност относно дейността на музеите и тяхната роля в обществото.
Празничната програма започна в двора на „Пановата къща”. Елена Джунинска - уредник на Художествена галерия „Вълчо Вълчев”, поздрави своите бивши и настоящи колеги с техния професионален празник, пожела им да са живи и здрави, а посланията, които отправят чрез дейността си да бъдат ценени и осмислени от обществото. След това Даниел Дончев – уредник в отдел „История“, накратко запозна събралите се граждани с Димитракиевата буна – въстание срещу османската власт през 1856 година.
Възпитаници на Детски комплекс – Белоградчик се включиха в тържеството с патриотични песни, а ученици от СУ „Христо Ботев” и клуб „Млади възрожденци” рецитираха тематични стихотворения.
След края на изпълненията, всеки желаещ имаше възможност да посети експозицията в „Пановата къща” с беседа на Даниел Дончев.
През целия ден входът на Исторически музей, Художествена галерия „Вълчо Вълчев“ и Природонаучен музей бе свободен, а работното време - удължено.
Така Белоградчик се включи и в Европейската нощ на музеите, която се провежда от 2005 г. по инициатива на Министерство на културата и комуникациите на Франция и преминава под патронажа на ЮНЕСКО, Международния съвет на музеите и Съвета на Европа.

Пресслужба на община Белоградчик