Z6_PPGAHG8001C6B0QP77BB1I2C66
Z7_PPGAHG8001LQD0Q5EB3TVQ1MD6

Въведение Богородично в Белоградчик

Дата на публикуване: 21.11.2022
Последна актуализация: 21.11.2022

В салона на Народно читалище „Развитие – 1893 г.” жителите на град Белоградчик отпразнуваха Деня на православната християнска младеж и семейство.
Гост на тържеството за Въведение Богородично бе Негово Високопреосвещенство Видинския митрополит Даниил, който поздрави всички присъстващи с големия християнски празник. В своята реч той подчерта, че трябва да научим младежите на уважение към християнското семейство и утвърждаване на неговата роля в съвременния свят, а всеки родител  да направи така, че децата му да познават и приемат Господ в сърцата си. Видинският владика посъветва всички да потърсят съвет от Светата църква, защото тя притежава опит и Божия благодат, с помощта на които ще може да се преодолеят трудностите в човешкия живот.
На празника присъстваха Антон Трифонов - заместник кмет на община Белоградчик, и Свещеноиконом Рафаил - архиерейски наместник на Белоградчишка духовна околия. В своето слово г-н Трифонов сподели с присъстващите: „Всеки един от нас носи отговорност за възпитанието на бъдещите поколения, тъй като именно в рамките на семейството децата получават първите си знания за света около тях, неговите норми и своето място като част от обществото. Именно семейството се явява своеобразна школа за духовни ценности и добродетели, стоящи в основата на едно сплотено и отговорно общество. За това и денят на православната младеж и семейство е посветен на християнските добродетели като любов, взаимоуважение, вярност, мир и хармония в отношенията.”
Празникът продължи с културна програма и изпълнения на школа „Народни танци” и вокална група „Звънчета“ към Детски комплекс; стихотворения на участници в Литературен клуб „Георги Савчев“, изпълнения на танцов състав „Рамонда“ към Народно читалище „Развитие – 1893 г.“.
Празникът завърши с призив към присъстващите да отворят душите и сърцата си за добротата.

Пресслужба на община Белоградчик