Z6_PPGAHG8001C6B0QP77BB1I2C66
Z7_PPGAHG8001LQD0Q5EB3TVQ1MD6

Денят на светите братя Кирил и Методии, на българската азбука, просвета и култура и на славянската книжовност в Белоградчик

Дата на публикуване: 24.05.2023
Последна актуализация: 27.06.2023

С празнично шествие започна честването  на  24 май - Ден на светите братя Кирил и Методии, българската азбука, просвета и култура и на славянската книжовност, в Белоградчик. Водени от Духовия оркестър към Народно читалище „Развитие - 1893 г.“ ученици, преподаватели и дейци на културта преминаха по централната улица „Княз Борис I” от Художествена галерия „Вълчо Вълчев” до откритата сцена на централния площад „Възраждане”. 
Борис Николов – кмет на община Белоградчик, приветсва жителите и гостите на града, честити празника и специално благодари на учителите, които въпреки трудните времена правят необходимото за образованието и възпитанието на децата и младежите. 
В богатата празнична програма участваха деца от група „Калинки” и група „Звездички” към Детска градина „Иглика”, мажоретен състав, вокална група „Звънчета“, школа по Народни танци и клуб Аеробика към Детски комплекс. Виктория Щърбанова представи стихотворението „Кирил и Методий“ от Никола Фурнаджиев, а ученици от клуб „Млади възрожденци” към СУ „Христо Ботев” изиграха сценки по приказката „Дъщерята на говедаря”. 
Тържествената програма завърши с пожелание да продължи подкрепата и възраждането на традициите в образованието и да се гордеем, че сме българи.
По случай 24 май възпитаници на Детския комплекс изненадаха своите преподаватели Зорница Иванова и Ирина Щърбанова, като им връчиха грамоти и благодариха за тяхната грижа и всеотдайност.

Пресслужба на община Белоградчик