Z6_PPGAHG8001C6B0QP77BB1I2C66
Z7_PPGAHG8001LQD0Q5EB3TVQ1MD6

Белоградчик отбеляза 173 години от въстанието в Северозападна България от 1850 година

Дата на публикуване: 30.05.2023
Последна актуализация: 27.06.2023

Белоградчик тържествено отбеляза 173 години от въстанието в Северозападна България от 1850 лето. На тържеството присъстваха Борис Николов – кмет на община Белоградчик, Боян Минков - председател на Общински съвет – Белоградчик, Цветомир Тодоров - Директор на дирекция в Областна администрация Видин, Негово високопреосвещенство Видинският митрополит Даниил, архимандрит Антим - протосингел на Видинска митрополия, иконом Рафаил - архиерейски наместник на Белоградчишка духовна околия, Лозина Николова - областен председател на ПП Демократи за силна България, Пенчо Ковачев - български журналист, сценарист и писател. Специален гост беше Владимир Зарев – писател и автор на романа „Лето 1850”.

Видинският митрополит Даниил в съслужие с архимандрит Антим и иконом Рафаил отслужи панихида, след което бяха положени цветя на гробовете на инициаторите на въстанието в двора на храм „Св. Вмчк Георги Победоносец“. 

По традиция ученици, граждани и гости се включиха в литийното шествие до Паметника на загиналите въстаници в близост до Белоградчишката крепост.

Писателят Владимир Зарев заяви: „По своето величие, мащабност, преживян народен възторг и героизъм, въстанието в Северозападна България не отстъпва на Априлското, а избухва четвърт век по-рано”.

В словото си кметът на общината Борис Николов подчерта: „Днес сме тук, за да изкажем признанието си към всички герои от това въстание. Техният героизъм е невероятен пример за нас и за бъдещите поколения. Убеден съм, че младите след нас ще продължат да честват по най-достоен начин това велико дело. Дълбок поклон пред героите!“

В знак на признателност бяха положени венци и цветя на паметника на обезглавените ръководители на въстанието от 1850 година. 
Честванията завършиха с тържествена заря.

Пресслужба на община Белоградчик