Z6_PPGAHG8001C6B0QP77BB1I2C66
Z7_PPGAHG8001LQD0Q5EB3TVQ1MD6

Белоградчик отбеляза 146 години от Освобождението на България

Дата на публикуване: 03.03.2024
Последна актуализация: 03.03.2024

Честването на националния празник в град Белоградчик започна с изпълнения на духовия оркестър към Народно читалище „Развитие - 1893 г.“ и представяне на гостуващата Любителска танцова група „Фолкпалитра“. След това под звуците на химна бе издигнато знамето на Република България.

Негово Високоблагоговейство отец Рафаил - Архиерейски наместник на Белоградчишка духовна околия, отслужи панихида в памет на героите, загинали за Освобождението на България. В краткото си слово той напомни, че на този ден почитаме паметта на всички загинали за освобождението на нашата родина; хора, които са отдали своя живот, за да можем всички ние да живеем свободни.

Слово по повод празника произнесе г-н Боян Минков – кмет на община Белоградчик. Той припомни на събралите се граждани, че са потомци на хора, дали живота си за свободата ни. Г-н Минков обеща да продължи да се грижи за съхраняване на миналото и на родолюбието, като един от начините ще бъде изграждане на паметници на всички герои, дали живота си за свободата на Белоградчик. „Много ми се иска заедно с всички вас от днес да започнем да възпитаваме нашите деца от най-ранна детска възраст и да ги научим на родолюбие. Нека да бъдем българи, нека да обичаме родното си място всеки ден от годината!” На 85 стълба в града вече е поставен трибагреника, както и знамето на община Белоградчик.

Тържеството продължи с богата културна програма - изпълнения на клуб Мажоретки, вокална група „Звънчета” и на школа „Народни танци” към Детски комплекс. С бурни аплодисменти бяха посрещнати Мартино Милчев, който изрецитира „Новото гробище над Сливница“ от Иван Вазов и Гергана Йолова, която представи „Хаджи Димитър“ на Христо Ботев. Мариям Александрова от клуб  Художествено слово представи стихотворението „ Българче“  на Младен Исаев, а ученици от клуба представиха стихотворението „Дяконът“ на Виолета Петрова. Ученици от Клуб „Млади възрожденци“ към СУ „Христо Ботев“ пък представиха сценката „Левски в сопотския манастир“. В културната програма взеха участие и мъжкия камерен хор към Народно читалище „Развитие – 1893 г.“ Специалните участници бяха Любителска танцова група „Фолкпалитра” от град София, които представиха пирински, тракийски и шопски хора, както и хора от различни етнографски области. Препълнената зала бурно аплодира прекрасните изпълнения на всички.

Събитието, продължило повече от два часа, завърши с пожелание да не спираме да отдаваме почит към героите, извоювали нашата свобода.

Пресслужба на община Белоградчик

https://www.livechatalternative.com/